KTO w podróży

Nowa siedziba Teatru KTO

nowa siedziba - budynek


Nazwa beneficjenta: Teatr KTO
Tytuł projektu:
Rewitalizacja dawnego obiektu kinoteatru Wrzos na potrzeby Teatru KTO
Cel projektu: stworzenie nowoczesnej przestrzeni kultury odpowiadającej współczesnym europejskim tendencjom prowadzenia działalności kulturalnej w obszarze sztuk performatywnych oraz w zakresie edukacji kulturowej w zakresie sztuk scenicznych, tańca, sztuk wizualnych poprzez adaptację i modernizację obiektu kinoteatru Wrzos na potrzeby Teatru KTO.

Wartość całkowita projektu numer RPMP.06.01.03-12-0385/16 wynosi 14 476 892,14 PLN, wartość dofinansowania 1 612 214,84 PLN

 

Nowa siedziba Teatru KTO (budynek)_wizualizacja

Inwestycja ma na celu rewaloryzację miejsca w obrębie starej części Podgórza i wpisuje się we wspierany przez miasto proces rozwoju dzielnicy.
Projekt Teatru KTO zakłada utrzymanie historycznej funkcji obiektu jako budynku publicznego o funkcji kulturalnej. Przebudowa i rozbudowa dawnego budynku kina Wrzos planowana jest w zgodzie ze współczesnymi założeniami ochrony dóbr zabytkowych i świadczenia o historii miejsca, przy równoczesnym wykorzystaniu najnowocześniejszych technologii i materiałów.
Celem projektu jest stworzenie przestrzeni wielofunkcyjnej, przyjaznej dla mieszkańców: wtopionej w kontekst zieleni Parku Bednarskiego, a przy tym eksponującej elementy przypominające o historii obiektu.

Oś kompozycji stanowi czarny prostopadłościan sali teatralnej. Ciemny kolor elewacji przeniesiony również do wnętrz wyróżnia bryłę jako środek ciężkości funkcjonalnej.
Bryła centralna jest zrównoważona odtworzoną z pietyzmem historyczną elewacją frontową: oddzieloną od pozostałych elementów szklanymi ścianami, stalowymi podporami i przeszklonym zadaszeniem o neutralnej formie, przypominać ma scenograficzną zastawkę, tym samym nawiązując do nowej funkcji – teatru.
Wokół kostki sali teatralnej skupione są pozostałe mniejsze kubatury, wydzielone dodatkowo przez zastosowanie szkła i jasnego tynku, w tym galeria.
Podział budynku akcentują zielone stropodachy w formie tarasów, częściowo dostępnych dla użytkowników oraz wewnętrzny ogród – zielone patio, które dodatkowo rozrzeźbia bryłę obiektu i jego wnętrze, tworząc aurę sprzyjającą kontemplacji sztuki.

Dla kompozycji bazowym założeniem jest przywrócenie elewacji frontowej do pierwotnej formy historycznej – w tym likwidacja zmian i przebudów z lat 70-tych. Wydobyty zostaje kształt ściany szczytowej, odtworzono również historyczny układ otworów okiennych i stolarki. Ściana szczytowa została wyeksponowana jako odrębna bryła, oddzielona od pozostałych części kompozycji przeszklonym foyer. Monochromatyczna ściana, „świadek historii” w tonacjach bieli kontrastuje z nowoczesną, czarną bryłą kubika sali teatralnej. To symboliczne powiązanie tradycji z nowoczesnością.
W celu zaświadczenia o historii miejsca zachowane zostaną tzw. „świadki”, czyli fragmenty starych, oryginalnych ścian budynku. W tym celu zaprojektowano także fragmenty przeszklonej posadzki eksponujące wapienną skałę, na której posadowiony jest budynek.

Funkcje w obiekcie w czytelny sposób podzielone są na strefy otwarte dla widzów: foyer, galeria, sala teatralna, kawiarnia, komunikacja, sanitariaty, oraz strefę dla artystów, pracowników obsługi technicznej i administracyjnej.

Black Box - przestrzeń spektaklu – jak z zewnątrz, tak i wnętrze Sali teatralnej ma być minimalistyczne, monochromatyczne, w kolorze czarnym, dając tło dla kreacji teatralnych, koncertów, performance.
Przesłona, otwierany dach z funkcją zdalnego sterowania średnicą otworu w stropie (do 7 m.) daje możliwość otwarcia sali na warunki atmosferyczne. Wpuszczenie „żywiołów” do wnętrza sali to symboliczne nawiązanie do specyfiki KTO – teatru działającego w otwartej przestrzeni.

Na 1 piętrze, koło foyer-galerii, zlokalizowano kawiarnię, która dzięki otwieranej szklanej ścianie łączy się z zielonym tarasem nad pomieszczeniami zaplecza sceny na parterze. Taras przechodzi płynnie w zieleń parkową na tyłach obiektu. Przenikanie się wnętrza i zewnętrza powoduje, że budynek integruje się z otoczeniem i stanowi strefę tranzytową pomiędzy zwartą zabudową pierzei ulicy Zamoyskiego a zielenią parkową wzgórza Krzemionek.

Autorzy koncepcji i projektu:
Projekt koncepcyjny: art. Aleksander Janicki. Projekt architektoniczny: art. Aleksander Janicki, arch. Mariusz Twardowski. Współpraca autorska: arch. Agnieszka Żabicka, arch. Barbara Leśniak, arch. wnętrz Maja Gralak. Współpraca: arch. Wojciech Wokan, arch. Mariusz Pers, arch. Krzysztof Grządziel. Prezentacja: Produkcja SAV – Studio ART.V. Koncepcja: art. Aleksander Janicki. Wizualizacje: Piotr Sternadel. Opracowanie graficzne: Ela Merta. Wideo - scenariusz: Aleksander Janicki. Animacja: Tomek Głodek.

O nowej siedzibie Teatru KTO napisała pani Marta A. Urbańska, dr inż. arch. IARP SARP

 

galeria

zobacz całą galerię

kto w internecie